Založ si blog

Jeden volebný obvod PV 2020

Je tesne pred voľbami a všetky politické strany sa predbiehajú, kto ponúka lepšie riešenie, lepší program alebo kto je ten koho by sme mali voliť. Ale hodnotí aj niekto prácu a výsledky politických strán, ktoré sa o váš hlas uchádzajú? Ľudia akoby nevideli, čo sa podarilo dosiahnuť a po pravde ani nemôžu. Valí sa totiž kauza za kauzou, vyťahujú sa videá a prešľapy aj z roku 2012. Každý niečo na niekoho má. Niekomu stačí ísť pofotiť vilu do Francúzska a už rastú preferencie, na niekoho vytiahneme nahrávky, ktoré nemajú so súčasnou situáciou nič spoločné a už politológovia predpovedajú pokles preferencií. Tieto voľby majú jednoznačne pod taktovkou mainstreamové médiá, ktoré dokážu podsúvať takmer čokoľvek. A občan si podľa toho aj vyberá. Každého osloví niečo iné a niečo iné je mu bližšie.

Parlamentné voľby v roku 2020 sa budú ale zase len viesť v duchu jedného volebného obvodu. Ako vyzerajú kandidátky politických strán v prvej desiatke ? Kde sa zase stratili regióny ? Hlavne chudobné regióny ? Nikoho to nezaujíma, najhlavnejšie sú preferencie a získavanie hlasov rôznymi dômyselnými marketingovými metódami a rybky sa chytajú. Dôležitejšie sú tváre ako dobrý úmysel alebo myšlienka. Zamysleli ste sa ale aj nad tým, čo po voľbách ? Teraz máme v regiónoch politikov, ktorí chodia a sľubujú a sľubujú. Ale boli tu aj pred rokom, dvomi alebo tromi ? A uvidíme ich po voľbách ešte niekedy vôbec ? No máme tú možnosť, pokiaľ si zvolíme človeka, ktorého poznáme, žije v našej blízkosti a môžme ho kedykoľvek osloviť. Áno je to regionálny politik, ktorý „ťahá“ za kratší koniec lebo ho bude možno voliť pár známych z jeho okolia a to práve nie je záber veľkomesta. A práve taký miestny lokálpatriot je pre svoj región ten najväčší prínos.

Áno parlamentné voľby sú hlavne o politických stranách, ale je to len preto, lebo máme jeden volebný obvod. Potom sa nám v národnej rade stretne minimálne zastúpenie jednotlivých okresov. Pokiaľ by sa podarilo presadiť nový volebný systém, kde by každý okres mal pomerovo zastúpenie v NR SR (a nemuselo by ich byť práve 150 pri počte 79 okresov). Alebo uvažovať aspoň na volebnými obvodmi podľa krajov. Určite by sa otvorili aj otázky, ktoré trápia obyvateľov aj ďalej na východ od Bratislavy. Nesústredil by sa celý priemysel na úrodnej pôde západného slovenska, ľudia by sa nemuseli za prácou sťahovať alebo dochádzať. Každý poslanec by sa snažil vybojovať čo najviac pre svoj okres a určite by sa oslabila sila politických strán. Keď teda štát presúva kompetencie na okresné mestá, prečo nedať možnosť regiónom vstúpiť do veľkej politiky.

Je načase poďakovať pánovi Mečiarovi za tento „dar“ a posunúť sa ďalej. Tak ako je to aj v okolitých krajinách. Kto však nájde vôľu a odvahu zmeniť súčasný systém jedného volebného obvodu? Ten, kto to so Slovenskom myslí úprimne a čestne. (nie nevyhnutne slušne)

Kam to len smerujeme ?

18.02.2020

Patrím vekovo k strednej generácii a mal som možnosť si zažiť socializmus, slovenské koruny, prechod na Euro, porevolučné časy a naplno teraz aj súčasnosť. S úsmevom spomínam na časy bez internetu, kedy bola ulica náš druhý domov. Pre nás bol trest keď sme museli ísť domov. Pre dnešné deti je trest ísť von. Je až zarážajúce ako dramaticky sa zmenil životný štýl [...]

Sila obyčajného slova

09.02.2020

Na počiatku bolo slovo a to slovo bolo u Boha. A Slovo bol Boh. Aj takto by sa dala zadefinovať podceňovaná a pritom tak silná sila slova. Pomocou neho vyjadrujeme svoje pocity, opisujeme veci a hlavne komunikujeme. Ako to už býva aj reč má dve ostria a každý si vyberá, ako tento silný nástroj použije. A podľa toho, ako ho používame nás slovo môže oslobodiť, alebo [...]

Sociálne siete – ani s nimi ani bez nich

05.02.2020

Fenomén sociálnych sietí sa diskutuje už dlhodobo. Je Facebook, Instagram,Twiter či Skype pre nás taký potrebný ? Otázka veľmi jednoduchá, ale odpoveď veľmi komplikovaná. Najskôr asi záleží, kto bude na to odpovedať. Pre podnikanie určite prínos, či už z pohľadu reklamy alebo propagácie. Z pohľadu novej mladej generácie by bola asi odpoveď, že v dnešnej dobe [...]

medveď, Žiar nad Hronom

V Žiari nad Hronom zvýšte pozornosť, pohybuje sa tam medvedica s mladými

26.04.2024 16:09

Pohyb medvedice spozorovali v okolí Šibeničného vrchu a na Slnečnej stráni v blízkosti cesty na Partizánskej ulici.

Najvyšší správny súd, budova

Opozícia žiada zasadnutie výboru ku kontrole rezortu spravodlivosti na Najvyššom súde

26.04.2024 15:28

Predseda výboru Miroslav Čellár reagoval, že zatiaľ podanie opozičných poslancov neeviduje. Ak ho dostane, výbor zvolá.

Vuong Dinh Hue

Komunista dobrovoľne odstúpil z postu šéfa parlamentu. Hue „porušil stanovy strany“

26.04.2024 15:02

Vuong Dinh Hue je ďalším popredným vietnamským činiteľom, ktorý prišiel o funkciu v rámci prebiehajúcej protikorupčnej kampane.

čaputová

Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s Schusterom

26.04.2024 14:08

Súčasťou jej piatkového programu bola aj diskusia so študentmi žurnalistiky a politológie Filozofickej fakulty Univerzity P. J. Šafárika o význame slobodných médií pre demokraciu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 8944x
Priemerná čítanosť článkov: 2236x

Autor blogu

Kategórie

Archív